İlçemize bağlı Menteşe Köyü sınırları içinde yer alan ve 30 km. uzaklıktaki Menteşe Kaplıcası, önceki yıllarda yıpranmış, iptidai binalardan oluşmakta iken ilimiz Valiliği’nce hazırlanan projenin 22.02.2002 yılında bitirilmesi ile kaplıca, günümüz koşullarına uygun hale getirilmiş, şu anda İl Özel İdaresi’nce 02.06.2004 tarihinde de işletmeciliği bir müşterice verilmiş olup, banyo ve sosyal tesisleri ile doğa harikası Menteşe Deresi yatağında bol oksijenli çam ormanıyla iç içe ziyaretçilerin huzurla faydalandığı bir kaplıca haline gelmiştir.
GÜVENLİK KONUMU
Menteşe Kaplıca Tesisleri ile ziyaretçilerin emniyet, asayiş ve güvenlikleri İlçe Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanı içinde olup, buranın güvenliği İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı mobil ekiplerce mutad devriye kontrolleri ile sağlanmaktadır. Bu itibarla şu ana kadar güvenliği yönünde vaki bir olayla karşılaşılmadığından, gerek yerleşim yeri ve gerekse yerleşik insanların ziyaretçilere gösterdiği yakınlık ve sıcaklığı ile huzur ve sükûnu tehlikeli kılacak bir konumda değildir.
JEOLOJİK DURUM
Menteşe deresi yatağında, kuatemer alivyonları arasında yüzeyde beliren kaynaklar, andezitlerin hakim olduğu yükseltinin batısında sıralanmıştır. Kuzeyden güneye Simav çayına paralel uzanan bir paylanmaya bağlı senkdinalin üzerinde bulunan kaynakların magnetik, asidik suları ancak dere sularının yükselmesi ile zaman, zaman karışmaktadır. Asit volkanik kayalar arasından gelen suların çoğu jips dolamit ve sideritlerin tesirinde olan sentez özelliğine sahip kişilerdir.
TIBBİ DEĞERLENDİRME
Hafif tuzlu, acı, alkalik, bikarbonatlı sular sınıfına girer. Litrede 1,5 gramı geçmeyen total mineralizasyona sahiptir. Termaliteleri oldukça yüksektir. Dış tabiklerde değerlendirildiklerinde lotomotor sistem ve karın içi organların bazı ağrılı sendromlarında sedatif etkilerinden istifade edilebilir.